دیه در تصادف
پرداخت دیه در تصادف توسط بیمه در ایران مراحلی دارد که اگر به موقع این مراحل را انجام دهید، بهراحتی میتوانید غرامت فوت یا نقص عضو را از شرکت بیمه دریافت کنید.
تصادفات رانندگی یکی از مهمترین عوامل مرگومیر و آسیبهای جسمی در جوامع امروزی محسوب میشوند. در نظام حقوقی ایران، جبران خسارات ناشی از تصادفات به وسیله پرداخت دیه یا خسارات مالی و جانی انجام میشود. در این مقاله، به بررسی شرایط دریافت دیه در تصادفات، مراحل قانونی آن، مدارک موردنیاز و نکات کلیدی مرتبط با این موضوع میپردازیم.
مفهوم دیه در تصادفات
دیه نوعی غرامت مالی است که در صورت وقوع صدمات بدنی یا فوت، توسط مقصر حادثه یا شرکت بیمه پرداخت میشود. میزان دیه بر اساس نوع و شدت آسیب وارده و همچنین بر اساس نرخ سالانهای که قوه قضاییه اعلام میکند، تعیین میگردد.
انواع تصادفات از نظر پرداخت دیه
تصادف منجر به جرح: اگر فردی در تصادف دچار جراحت یا آسیب جسمی شود، میزان دیه بر اساس نوع صدمه (شکستگی، سوختگی، قطع عضو و …) و با نرخ دیه در ماههای عادی تعیین میگردد.
تصادف منجر به فوت: در صورت فوت فرد، دیه کامل به وراث قانونی وی پرداخت میشود. مبلغ غرامت فوت در ماههای عادی و ماههای حرام متفاوت میباشد.
بیمه و پرداخت خسارت
در ایران، تمامی وسایل نقلیه موظف به داشتن بیمه شخص ثالث هستند. بیمه شخص ثالث وظیفه پرداخت دیه را در تصادفات رانندگی بر عهده دارد. در صورت تصادف، خسارت توسط شرکت بیمه مقصر حادثه قابل پرداخت میباشد.
مراحل دریافت دیه در تصادفات
- تنظیم گزارش تصادف توسط پلیس راهور (کروکی)
پس از وقوع تصادف، ضروری است که مأموران پلیس راهور در محل حادثه حضور یافته و گزارشی از حادثه تنظیم کنند. بسیار مهم است که به هیچ عنوان صحنه تصادف را دستکاری نکنید و منتظر بمانید تا پلیس بیاید و کروکی بکشد. این گزارش شامل اطلاعات طرفین حادثه، نحوه وقوع تصادف و میزان خسارات وارده است. توجه داشته باشین که حتما پلیس راهور باید کروکی بکشد. این کروکی به صورت برخط انجام میگردد و کروکی به صورت کاغذی از سال 1403 حذف گردیده است.
- مراجعه به کلانتری محل تصادف
برای مراجعه به پزشکی قانونی ابتدا باید به کلانتری محل تصادف مراجعه کنید. کلانتری نامهای برای معرفی به پزشکی قانونی به شما میدهد و با این نامه به پزشکی قانونی برای تعیین درصد نقص عضو مراجعه میکنید.
- مراجعه به پزشکی قانونی
در صورت وجود آسیبهای جسمی و نقص عضو، فرد آسیبدیده باید به پزشکی قانونی مراجعه کند تا میزان جراحات و نوع صدمات تعیین شود. گزارش پزشکی قانونی یکی از مهمترین مدارک برای دریافت دیه است. معمولا بین 1 تا 4 بار برای تعیین درصد نقص عضو باید به پزشکی قانونی مراجعه بفرمائید. هر چه میزان جراحت بیشتر باشد، تعداد مراجعه به پزشکی قانونی بیشتر خواهد شد و زمان بیشتری طول میکشد تا پزشکی قانونی درصد نقص عضو را مشخص کند.
- در صورت فوت حادثه دیده
در صورت فوت حادثه دیده، علاوه بر گزارش پلیس، باید انحصار وراثت انجام شود و با رای دادگاه وراث به اندازه سهمالارث خود غرامت خود را از شرکت بیمه دریافت کنند.
- طرح شکایت در مراجع قضایی
در گذشته بعد از تعیین درصد نقص عضو باید به دادگاه مراجعه میکردید تا برای دریافت خسارت رای صادر کند.
اما در قوانین جدید دیگر نیازی به دادگاه و شکایت نمیباشد و پزشکی قانون گزارش خود را مستقیم به شرکت بیمه مقصر حادثه ارسال میکند و با نامه پزشکی قانونی شرکت بیمه باید خسارت را پرداخت نماید.
- مراجعه به شرکت بیمه
پس از مشخص شدن درصد نقصعضو توسط پزشکیقانونی یا انجام انحصار وراثت فرد متوفی، باید به شرکت بیمه مراجعه کرده و مدارک لازم از جمله گزارش پلیس، نظر پزشکی قانونی و مدارک شناسایی را ارائه دهند. بیمه پس از بررسی مدارک، مبلغ غرامت را باید ظرف مدت 20 روز پرداخت کند.
مراحل دریافت دیه 50/50
خسارت 50/50 در تصادفاتی هست که پلیس و یا کارشناسان تصادف تشخیص میدهند، مسئولیت و تقصیر به طور مساوی بین راننده و آسیب دیده تقسیم میشود. در این شرایط 50 درصد خسارت از طرف شرکت بیمه مقصر حادثه پرداخت میگردد و الباقی غرامت توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی پرداخت میگردد.
صندوق تامین خسارتهای بدنی
این صندوق برای حمایت از آسیبدیدگان تصادفات رانندگی میباشد که به علت فقدان و یا انقضاء بیمهنامه، فراکردن و یا نشناختن مقصر حادثه تاسیس گردیده است. در مورد وظایف این صندوق، میتوانید وارد لینک صندوق تامین خسارتهای بدنی شوید و اطلاعات کامل را مطالعه بفرمائید.
مدارک موردنیاز برای دریافت دیه
گزارش تصادف توسط پلیس راهنمایی و رانندگی(کروکی)
گزارش پزشکی قانونی
مدارک شناسایی (کارت ملی و شناسنامه زیاندیده یا وراث متوفی)
بیمهنامه شخص ثالث وسیله نقلیه مقصر
نکات مهم در دریافت دیه
تفاوت دیه در ماههای حرام
میزان دیه در ماههای حرام 33 درصد افزایش مییابد. ماههای حرام شامل ماه محرم، رجب، ذالقعده و ذی الحجه میباشد و فقط در شرایطی که مصدوم درماه حرام فوت کند، غرامت ماه حرام به خانواده متوفی پرداخت میگردد.
دیه ماههای عادی در سال 1403 یکمیلیاردو دویست میلیوم تومان و در ماههای حرام یکمیلیاردو ششصد میلیون تومان میباشد.
ماه حرام شامل حال پرداخت دیه نقص عضو نمیگردد و حتی اگر در ماه حرام تصادف اتفاق افتاده باشد، غرامت بر اساس نرخ ماهای عدی محاسبه میگردد.
دیه دوم به بعد
در صورت زنده ماندن حادثهدیده و نقصعضو شدید، ممکن است درصد نقصعضو توسط پزشکی قانونی بیشتر از یک دیه تعیین گردد. در این شرایط قسمتی از این غرامت توسط شرکت بیمه و الباقی توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی پرداخت میگردد.
پرداخت دیه به نرخ روز
دیه بر اساس نرخ سالانهای که قوه قضاییه تعیین میکند، محاسبه میشود. اگر حادثه امسال اتفاق افتاده باشد و پرداخت غرامت به سال آینده افتاده باشد، دیه بر اساس نرخ سال جدید محاسبه و پرداخت میگردد. متاسفانه برخی از شرکتهای بیمهای در زمان پرداخت غرامت، این قانون را نادیده میگیرند و با نرخ دیه سال گذشته پرداخت میکنند.
در صورتی که شرکت بیمه غرامت کمتری پرداخت کرد میتوانید با تماس با شماره ۰۲۱۲۳۴۲ بیمه مرکزی و یا مراجعه به سایت بیمه مرکزی، شکایت خود را در این زمینه ثبت بفرمائید.
نتیجهگیری
دریافت دیه در تصادفات فرآیندی قانونی و مشخص دارد که باید مراحل آن بهدرستی طی شود. آگاهی از قوانین و مقررات مرتبط با دیه، بیمه شخص ثالث و نحوه پیگیری حقوقی میتواند کمک کند تا افراد آسیبدیده بتوانند بهدرستی حقوق خود را مطالبه کنند. در نهایت، رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، داشتن گواهینامه و داشتن بیمه معتبر، مهمترین اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از مشکلات ناشی از تصادفات است.
جهت مشاوره برای دریافت غرامت از شرکت های بیمه ای با شماره ۰۹۱۲۵۴۶۶۳۷۵ _ ۰۲۱۸۸۹۸۹۳۰۱ تماس حاصل نمائید